Φορμες εργασιας έχουμε δει όλοι και πολλοί από εμάς τις χρησιμοποιούμε καθημερινά για να κάνουμε την εργασία μας πιο εύκολη, πιο ασφαλή και πιο υγιεινή. Οι φορμεσ εργασιασ υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν και τον τελευταίο αιώνα είναι που έγιναν τα μεγάλα άλματα λόγω ανάπτυξης της τεχνολογίας υφασμάτων και πλαστικών αλλά και χάρη στα πρωτόκολλα ασφάλειάς που άρχισαν να εφαρμόζονται παγκοσμίως σε διάφορες βιομηχανίες.
Οι στολες εργασιας που απολαμβάνουμε σήμερα έχουνε μεγάλη ιστορία. : Από τα αρχαία χρόνια υπήρχαν ρούχα που τα φορούσαν για να προστατευτούν από κακές συνθήκες στο χώρο της μάχης οι πολεμιστές και από εκεί τα ρουχα εργασιας χρωστάνε την αρχική τους εξέλιξή.
Ο κλάδος χρωστάει πολλά στον στρατιωτικό κλάδο. Εκεί αναπτύχθηκαν πάρα πολλά από τα υλικά και τα σχέδια που τα υιοθέτησε μετά ο βιομηχανικός και γενικότερα εργατικός κλάδος και για τις φορμες εργασιας.
Τα αρχαία χρονιά οι στρατιώτες φορούσαν χειροποίητα προστατευτικά μέρη στις στολές τους φτιαγμένα από ύφασμα, πηλό, μέταλλο και δέρμα, πέρα φυσικά από τις πανοπλίες τους. Τα χρόνια πέρασαν, τα υλικά άλλαξαν, αλλά η προστασία έμεινε να είναι ο ίδιος βασικός στόχος για τις φόρμες εργασίας.
Αν το καλοσκεφτείτε οι άνθρωποι που φοράνε φορμες εργασιας που τους προστατεύουν από κακοτοπιές, χημικά υλικά, αιχμηρά αντικείμενα, βάρος και οτιδήποτε έχει φτιαχτεί μια φόρμα εργασίας, είναι σαν τους πολεμιστές που πάνε σε μια μάχη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σκοπός τους είναι να γυρίσουν σπίτι τους, σώοι και αβλαβείς και να έχουν φέρει εις πέρας την ημερήσια αποστολή τους.
Το δέρμα, ο πηλός, τα υφάσματα και το μέταλλο έδωσαν τη θέση τους σε πιο ανεπτυγμένα υλικά. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι κίνδυνοι που διατρέχουν διάφορες ομάδες εργατών στην εργασία τους. Με τον ερχομό της βιομηχανικής επανάστασής τον 20ο αιώνα αναπτύχθηκαν και οι ανάγκες για αυτά τα ειδικά ρούχα εργασίας. Μεταλλωρύχοι, ναύτες, καπνοκαθαριστές, ψαράδες και μηχανικοί άρχισαν να ξεχωρίζουν από τα είδη στολών που φορούσαν, αυτές οι στολές δεν τους διαφοροποιούσαν και ομαδοποιούσαν απλώς, που είναι και αυτοί δυο βασικοί παράγοντες της ύπαρξης των φορμών εργασίας, αλλά τους προστάτευαν, κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε σε τέτοιο βαθμό.
Παράλληλα άρχισε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για διαφοροποίηση και σε επαγγέλματα που δεν απαιτούσαν τόσο προστασία όσο αναγνώριση από τους καταναλωτές ότι η ιδιότητα αυτού που φορούσε αυτά τα ρούχα ήταν αυτός που έψαχναν εκείνη τη στιγμή να τους εξυπηρετήσει, π,χ, καμαρωτοί, πορτιέρηδες, γαλατάδες, τεχνικοί ύδρευσης, τεχνικοί ηλεκτρισμού, καπετάνιοι και ναύτες του εμπορικού ναυτικού, είναι κάποια επαγγέλματα που απλά τα αναφέρουμε για να κάνουμε πιο ζωντανό το παράδειγμα μας.
Τα ρούχα εργασίας συνέχισαν να εξελίσσονται και μάλιστα τα προηγούμενα 50 χρόνια έκαναν και την είσοδο τους στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής, όπου εκεί πρωταγωνίστησαν παρά τις ταπεινές καταβολές τους. Πολλά ρούχα εργασίας του παρελθόντος είναι πια καθημερινά αντικείμενα της γκαρνταρόμπας μας. Π.χ. οι μεταλλωρύχοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα φορούσαν ντένιμ τζηνς. Σήμερα το τζην είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη παντελονιού στον κόσμο. Μποτάκια με ενίσχυση μέταλλου παλιά προορίζονταν μόνο για επαγγελματικες στολες, όμως από τη δεκαετία του 80 έχουν έρθει στην καθημερινή μόδα.
Σήμερα τα υλικά που χρησιμοποιούνται και η προστασία που παρέχουν οι πιστοποιημένες φόρμες εργασίας είναι πραγματικά ευτύχημα για τους συνανθρώπους μας που δουλεύουν σε επικίνδυνες εργασίες. Ατυχήματα αποφεύγονται και ο καθημερινός αγώνας γίνεται πιο ασφαλής, πιο ανθρωπινός και πολλές φορές πιο κομψός, γιατί μπορεί να είναι κομμάτια ένδυσης που μας προστατεύουν αλλά δεν παύουν να είναι ενδύματα και όταν μας αρέσουν τα ρούχα μας, ε! Πως να το κάνουμε! Δουλεύουμε καλύτερα! Φανταστείτε έναν εργάτη σε βιομηχανία το 1920 και έναν εργάτη σε βιομηχανία το 2020, ο δεύτερος είναι πολύ πιο χαμογελαστός και προστατευμένος χάρη στα ρούχα του! Όχι; Μεγάλη ποικιλία στις φόρμες εργασίας μπορείτε να βρείτε σε μία από τις βιοτεχνιες ανδρικων ρουχων αθηνα στο hamilton.