Οι στολες εργασιας και οι φόρμες εργασίας καθώς και γενικότερα τα ρούχα εργασίας και οι επαγγελματικες στολες έχουν δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό: να προστατεύουν και ν εξυπηρετούν εργάτες και υπάλληλους στου να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να σκέφτονται αν θα λερωθούν, αν μπορεί να κοπούν, αν μπορεί να καούν, αν ξεχωρίζουν το βράδυ ή όχι. Τα σωστά ρούχα εργασίας φροντίζουν για όλα αυτά και αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε μία από τις βιοτεχνιες ανδρικων ρουχων αθηνα στο hamilton.
Κάποια ρούχα εργασίας όμως ή workwear όπως τα λένε οι αγγλοσάξονες, εδώ και δεκαετίες έχουν ξεπηδήσει από τη συγκεκριμένη χρήση τους και τους τρόπους εφαρμογής τους και έχουν γίνει mainstream κομμάτια της μόδας. Ίσως, να μην το έχετε πολυσκεφτεί άλλα πολλά από τα ρούχα που φοράμε σήμερα κάποτε προορίζονταν μόνο για εργάτες διάφορων επαγγελμάτων!
Τα Τζιν
Τζιν φοράνε όλοι, συνεχώς! Άντρες και γυναίκες, από fashionistas μέχρι κοινωνικούς επαναστάτες, το τζιν είναι το παντελόνι που ντύνει τον δυτικό κόσμο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα! Δεν ήταν όμως πάντα έτσι! Τα τζιν είχαν αρχίσει να φοριούνται από μεταλλωρύχους και καουμπόις! Το ντένιμ ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικό ύφασμα και ήταν αυτό που τους προστάτευε από τριβή, αιχμηρά αντικείμενα όπως πέτρες και γενικότερες κακοτοπιές. Μέτα όμως από τη δεκαετία του 60 και αφού ο James Dean τα φόρεσε στην ταινία “Επαναστάτης Χωρίς Αίτια”, τα τζιν έγινα mainstream μόδα.
Τα στρατιωτικά παντελόνια
Τα παντελόνια με τσέπες στα πλάγια, cargo pants ή στρατιωτικά παντελόνια δεν ήταν πάντα κομμάτια της καθημερινής αντρικής γκαρνταρόμπας. Δεν είναι πολλές δεκαετίες που εισέβαλαν στον χώρο της μόδας. Ήταν στη δεκαετία του 90, που μεταπήδησαν από τον στρατιωτικό τομέα και έγιναν κομμάτια της καθημερινής ένδυσης, τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες.
Τα κάρο μάλλινα πουκάμισα.
Για τα κάρο μάλλινα πουκάμισα υπάρχουν αρκετές ιστορίες για την προέλευση τους. Άλλα εμείς προτιμάμε ότι ήρθαν για να γίνουν κομμάτια της χειμερινής αντρικής γκαρνταρόμπας από τους ξυλοκόπους του βορρά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Χρειαζόντουσαν κάτι ζεστό αλλά και χρωματιστό προκειμένου να φαίνονται μέσα στο καταπράσινο δάσος. Η υλοτομία άκμαζε και το ίδιο και αυτά τα πουκάμισα. Χρειάστηκαν 40 χρονιά να περάσουν για να γίνουν κομμάτια της αστικής μόδας και μετέπειτα να συνεχίσουν να γίνουν αυτό που είναι. Τώρα πια ίσως κάνεις δεν τα συνδέει πια με τους ξυλοκόπους.
Τα δερμάτινη μπουφάν με γούνινη επένδυση
Μιλάμε για τα bomber jackets. Και αυτά μεταπήδησαν από τον στρατιωτικό κλάδο στην ντουλάπα μας. Οι πιλότοι φόραγαν τέτοια μπουφάν στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Μετέπειτα τα υιοθέτησαν μοτοσυκλετιστές και μετά έγιναν και αυτά κομμάτια της μόδας, ειδικά μετά τη δεκαετία του 70. Σήμερα φοριούνται κάθε χειμώνα από γυναίκες και άντρες.
Οι Αρβύλες με προστατευτικό μέταλλο
Αυτού του είδους τα παπούτσια τα φόραγαν οι εργάτες της βιομηχανίας τις δεκαετίες 40 – 70 στην Αγγλία. Αλλά μετά οι skinheads και μετά οι πανκ τα υιοθέτησαν στο αντισυμβατικό για αυτούς τότε τρόπο του ντυσίματός τους. Μέτα τη δεκαετία του 80 και την άνοιξη της house μουσικής άρχισαν να τα φοράνε οι τότε νεολαίοι του κόσμου. Σήμερα τα βλέπουμε σε πολλές εκδοχές και από πολλούς οίκους και εταιρείες.
Όλα τα ρούχα δεν είναι τα ίδια. Ακόμη και τα ρούχα που ξεκινάνε σαν κάτι ταπεινό και ίσως αόρατο σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου που ντυνόμαστε και το τρόπου που ζούμε. Την επόμενη φορά που θα φορέσετε την μπλούζα της εταιρίας σας ή τη φόρμα εργασίας; σας σκεφτείτε ότι μπορεί σε 20 χρονιά όλοι να ντύνονται έτσι!